Se alla
Mer välfärd utan högre-skatter.

Valmanifest

Trygg välfärd utan högre skatter.

Valmanifest för Liberalerna i Ystad 2023-2026

Trygg välfärd utan högre skatter 

Alla människor i Sverige ska ha möjligheten att ta sig dit de vill. Oavsett var de
kommer ifrån och vilka drömmar de bär på. Hela Sverige ska vara möjligheternas
land, för alla.

Liberalism handlar om varje människas rätt och frihet att göra sina egna livsval.
Liberalism handlar också om att riva hinder för den enskildes livsval och frihet, inte
att styra den enskildes val. Liberal frihet innebär att ge den vuxne frihet att försörja sig själv, ge barnen frihet att lyckas i skolan, ge alla människor möjlighet
att nå sina mål. Den friheten måste alltid försvaras.

Vi liberaler betraktar alla människor som jämlika, men inte som lika. Alla ska ha
jämlika möjligheter att göra sina egna livsval och utvecklas som självständiga
individer. Liberal rättvisa handlar om lika förutsättningar och inte lika resultat. Det
liberala samhället bärs upp av individer i gemenskap.

Vår vision om den goda kommunen utgår från den enskilde kommuninvånaren.
Kommunen är till för den enskilde, inte tvärtom. Kommunen ska möta den enskildes behov genom att tillhandahålla offentliga tjänster genom såväl offentliga som privata alternativ.
Dialogen med Byalagen, olika intresseorganisationer och medborgarförslag är viktigt för en levande demokrati.

Ystad är en vänlig, vacker stad med en levande landsbygd och stort utbud av
aktiviteter, sport, kultur mm. Detta gör Ystad till en av Skånes snabbast växande
kommuner och lockar unga familjer som söker en bra livsmiljö för sina barn likaväl
som äldre som söker livskvalitet.
Ystads kommun har ett unikt och attraktivt läge vid havet med närhet till kontinenten, detta gör att Ystad har stora möjligheter att fortsätta utvecklas som turiststad och besöksmål.
Närheten till kontinenten ger också närhet till mycket stora marknader för
vårt näringsliv.
Kulturen har spelat en stor roll i Ystads historia. Idag bidrar kulturen stark till att höja Ystads attraktionskraft och vi vill tillvarata och utveckla det kulturella arvet.

Många vill bo och driva företag i Ystad. Fler jobb i växande företag betyder nya
livschanser för individer, minskat utanförskap och i förlängningen ökade
skatteintäkter; vilket i sin tur finansierar den gemensamma välfärden. Därför måste
kommunen vara serviceinriktad, minska krånglet, minska handläggningstiderna och
ge företagen bästa möjliga förutsättningar att lyckas och växa.

Liberalerna ser varje individ som en unik människa hela livet, När vi blir äldre vill vi
kunna välja vilken omsorg och stöd vi vill ha samt var och hur vi ska bo. Liberalerna vill att det ska finnas många olika variationer av boende- och omsorgsformer som
passar när vi är årsrika. Liberalernas äldrepolitik ser varje individ som den unika
person hen är och bekämpar all form av åldersdiskriminering och ålderism.

För Liberalerna är skolan sättet att ge alla barn en chans att hitta sin väg och uppnå
sin dröm, även om starten i livet ser olika ut. Liberalerna är – och har alltid varit –
skolpartiet. Vi älskar kunskap helt enkelt, eftersom det är biljetten till ett liv man styr över själv.

Ystads kommun behöver växa. Befolkningsutvecklingen är av avgörande betydelse
för kommunens fortsatta utveckling, för det behövs nya bostäder och förbättrad
infrastruktur. Kommunens möjligheter till utveckling skulle öka betydligt om vi fick
kortare restid till Öresundsregionen. Vi menar också att ett ökat samarbete med
andra kommuner ger bättre hushållning med resurserna och bättre kvalitet.
Vi vill ha en grön omstart genom åtgärder som kortar vägen till ett klimatvänligt
samhälle.
Vi vill ha ett Sverige som är det mest hållbara i världen, där vi bygger
hinder för klimatutsläpp och river hinder för klimatvänlig teknik. Kunskap måste sättas före tyckande. Tidiga insatser ger störst effekt.

Vi vill under mandatperioden 2022 till 2026 särskilt fokusera på följande:

Liberalerna vill att Ystad fortsatt skall vara en populär kommun att verka och bo i. För att kunna finansiera framtidens satsningar på ännu bättre kommunal service och trygghet för kommuninnevånarna krävs en ekonomisk politik som är stramare och mer ansvarsfull än dagens. Ystads kommuns betydande låneskuld med kommande stora räntebetalningar och amorteringar kommer att avsevärt försvåra att hålla kommunens viktigaste tjänster som skola, omsorg och infrastruktur. Därför bör all kommunal egendom som inte behövs för kommunens
kärnuppgifter avvecklas och likviderna användas till att amortera ner låneskulden så långt som möjligt. Att skjuta upp saneringen av kommunens ekonomi innebär bara ökade sammanlagda ränteutgifter, pengar som skulle kunna användas till skolan eller omsorgen. Ett lämpligt första objekt att sälja av är Ystads Saltsjöbad AB.

På sikt vill vi som liberalt parti ha ett så lågt skattetryck som möjligt – i kombination med fortsatt stora ambitioner vad gäller kärnan i vår gemensamma välfärd. För att det skall vara möjligt krävs att kommunens alla verksamheter bedrivs fokuserat och effektivt så att våra stora gemensamma resurser används på bästa sätt. Vi vill fortsätta med de genomlysningar av de kommunala verksamheter vi initierat under den innevarande mandatperioden i syfte att hitta nya bättre och smartare arbetssätt. Det finns säkert många goda idéer till förbättringar
bland kommunens kompetenta och engagerade medarbetare som kan tas tillvara.

Socialpolitik

Familjecentralen är ett viktigt nav i barnens välfärd. Där fångas svårigheter för barn och familj upp på ett tidigt stadium och kan åtgärdas i samverkan mellan olika yrkeskategorier före det blivit till problem. I Ystad har Liberalerna drivit frågan länge och en lösning är på gång, kanske behövs mer än en familjecentral i Ystad.

Äldrecentral  behovet av en lösning liknande Familjecentral, för äldre, är stort.
Läkare och sjuksköterskor med geriatrisk kompetens som under samma tak, tillsammans med Silviasystrar, biståndshandläggare och arbetsterapeuter, ger service till kommunens äldre. Tillsammans såväl som var för sig.
Ett ställe, ett telefonnummer, samma personer vid varje besök. Kontinuitet helt enkelt.

Trygghetsboende, att själv kunna välja sitt boende när man blir äldre är en angelägen fråga för oss liberaler. Trygghetsboende är en boendeform där det finns tillgång till service och gemensamhetsutrymmen om man så önskar. Möjlighet att finna nya sammanhang i livet med nya vänner och intressen förebygger ensamhet på äldre dagar. Vi vill att man i samband med planering av särskilda boenden också planerar för trygghetsboenden i geografisk närhet. Detta bidrar dels till samordningsvinster i form av servicetjänster och dels en fördel för den enskilde, där steget från trygghetsboende till särskilt boende inte blir så långt. En annan fördel är närheten till sin partner när den ena måste flytta
till särskilt boende på grund av t.ex. demens eller annan sjukdom.

Särskilda boenden, dagens seniorer kan inte jämföras med tidigare generationers seniorer. Under deras livstid har den teknologiska utvecklingen tagit de största kliven. Därför är det en självklarhet att alla kommunens boende utrustas med fungerande bredbandsuppkopplingar så att de boende kan hålla kontakt med sin familj såväl som omvärlden via sina telefoner, Ipads eller datorer.
Liberalerna menar att äldreboenden mycket väl kan ägas och drivas av privata aktörer. Däremot är kommunens ansvar att säkra kvalitet såväl som uppföljning, vilket är högsta prioritet i avtalen med privata vårdgivare.
Behovet av fler särskilda boenden i kommunen är stort och därför vill Liberalerna att takten på utbyggnad av dessa skall öka väsentligt.

Förebygg social utslagning
Hemmaplanslösningar som alternativ till dyra barn- och ungdomsplaceringar på institution har visat goda resultat i många fall. Placeringar på institution kostar kommunen enorma summor varje år. Budgeten på nästan 20 miljoner räcker knappast. Därför vill Liberalerna att antalet hemmaplanslösningar skall öka, att vi bygger upp kompetensen på hemmaplan och ger stöd till hela familjen.
Hemmaplanslösningar ger en helhetssyn på individen och ger förutsättningar för ett framtida gott liv. Barn och ungdomar som av olika anledningar kommit på avvägar behöver ett tätt skyddsnät som sluter upp kring dem, där måste en nära samverkan mellan skola och socialtjänst ske. Det är när olika kompetenser samverkar och tillsammans med familjen är överens om problemet som kraftfulla insatser har full verkan. För den kommunala ekonomin och den unges bästa är insatser på hemmaplan ett gott alternativ.

Våld i nära relation och hedersrelaterat våld

Detta är i grunden en jämställdhetsfråga.
Kunskapen om hedersrelaterat våld behöver stärkas, det behövs särskilt ansvariga i respektive förvaltning för denna problematik. Förutom socialtjänstens ansvar för människor som utsätts för våld i nära relationer är det angeläget att kommunen stödjer kvinnojouren i ett mera långsiktigt perspektiv. I många sammanhang är det lättare för kvinnor att ta kontakt med en ideell organisation än med en offentlig. Ett skyddat boende är en prioriterad fråga och bristen på tillgång till boende kan
bidra till att människor stannar kvar i förhållanden där våldshandlingar utförs. Att det kommunala bostadsbolaget ger personer med denna problematik förtur i bostadskön är en angelägen fråga för Liberalerna.

Klimat och miljö
Klimathot och miljöförstöring påverkar förutsättning för allt liv på jorden och stannar varken vid kommun- eller nationsgränser. Lösningarna på dessa ödesfrågor finns bland annat i form av ny teknik och politisk handlingskraft. Om vi ska vända utvecklingen måste alla vara med och bidra. Vi vill att Ystad ska arbeta för att nå klimatneutralitet till år 2040, för att lyckas med denna målsättning krävs
ett långsiktigt och strategiskt arbete och därför vi vill att Ystad antar en färdplan mot netto noll utsläpp. Inom ramen för denna färdplan utarbetas strategier för att minska miljö- och klimatpåverkan från transporter, konsumtion, energi och samhällsplanering.

Kustskydd och översvämningar
Ystad måste fortsätta arbetet med att stärka skyddet mot stigande havsnivåer och extremväder. Vi vill därför att kommunen ser över sina planer för kustskydd och översvämningar och uppdaterar dessa i enlighet med den senaste vetenskapliga kunskapen på området.

Hållbar mat
Matproduktion bidrar med 20 – 30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och en tredjedel av all mat som produceras hamnar aldrig i någons mage. Att minska matsvinnet är en av det mest effektiva åtgärderna för att minska matens negativa miljöpåverkan. Vi vill därför att kommunen intensifierar sitt arbete för att minska matsvinnet under kommande mandatperiod.

Avfall
En nyckel till ett mer hållbart samhälle är att minska avfallsmängderna från vår konsumtion. Detta kan uppnås genom att minska konsumtionen, effektivare användning av de varor vi ändå måste konsumera och slutligen minska avfallsmängden genom återvinning. För att öka återvinningen av
hushållsavfall kommer Ystad snart att införa fyrfackskärl men detta kommer i huvudsak erbjudas till villaägare i kommunen. Detta gör att stora delar av innerstaden inte kommer erbjudas hushållsnära sortering av sopor för återvinning. Vi vill därför verka för att det införs lösningar för hushållsnära i hela Ystad inklusive innerstaden.

Transporter
Ystad arbetar för att det ska vara lätt att resa hållbart, vilket innebär att klimatsmarta transportalternativ som gång, cykel och kollektivtrafik ska prioriteras I planeringen. Eftersom gång-, cykel- och kollektivtrafik inte alltid är möjligt behöver de bli lättare att använda fordon som drives av fossilfria drivmedel i Ystad. Detta gäller både för kommunens medborgare och besökare. Vi vill därför att antalet laddstationer ökar till minst 100 stycken under kommande mandatperiod. Vi vill också verka för en utbyggnad av laddinfrastruktur för hyresgäster inom Ystadbostäder.

Ystad och dess stränder är attraktiva besöksmål för turister. Under sommarmånaderna kan det komma upp till en miljon besökare som passerar någon av Ystads olika turistmål. Denna tillströmning skapar tillgänglighetsproblem och har till viss del också en negativ påverkan på de
naturområden som ligger i anslutning till exempelvis stränder. För att öka tillgängligheten för de mest attraktiva turistmålen vill Liberalerna verka för att utveckla en Park and Ride lösning där bilen parkeras där det finns plats och sedan erbjuds skyttelbussar till turistmålet.

Energi
Ystads kommuns ambition är att fasa in energi från sol, vind, vatten och biogas och att förmågan till lokal produktion av dessa energislag ska öka. För att öka takten i denna omställning vill vi att kommunen ska utöka andelen kommunala fastigheter med solceller på taken. Vi vill också att Ystad energi satsar på energieffektivisering i sin fjärrvärmeproduktion genom att satsa på ångturbiner. Genom införandet av ångturbiner kan energi-outputen ökas från anläggningen då den kan producera
både värme och el samtidigt.

NÄRINGSLIVETS FRAMGÅNG ÄR YSTADS FRAMGÅNG
Ystads kommun ska vara den bästa kommunen i Skåne att driva företag i. Det
tjänar vi alla på.

Hälften av Ystads kommuns skatteintäkter kommer från jobb hos privata företag,
kommunens näringsliv domineras av små och medelstora företag som drivs av
människor som måste känna lust att utveckla sina idéer. Kreativa entreprenörer och
en positiv attityd till företagande är en förutsättning för att fler ska få jobb, betala skatt och därmed att Ystads kommun ska kunna ha bästa möjliga välfärd med lägsta möjliga skatter. Ystad behöver fler skattebetalare, inte högre skatter.
Ett bra näringslivsklimat med framgångsrika företag ger kommunen stark ekonomi.
Liberalerna vill att Ystads kommun ska ha målsättningen att kommunen ska vara den bästa kommunen i Skåne att driva företag i. Då kan vi intressera och locka hit nya företag/företagare och samtidigt får alla befintliga företag i Ystad bättre
förutsättningar att utvecklas.

Det här ska Liberalerna arbeta för:

En långsiktig markförsörjningsplan
För att Ystads kommuns näringsliv ska kunna fortsätta utvecklas så behöver vi en
markförsörjningsplan som tillgodoser behovet av mark både på kort och lång sikt.
Framförhållning och anpassning efter näringslivets olika behov ska vara ledstjärnor.

Utveckla de möjligheter hamnen ger
Ystads kommun har investerat upp mot 1 miljard i hamnen. Nu gäller det att ta tillvara de möjligheter som hamnen ger för att kommuninvånarna ska få valuta för sina investerade pengar och ytterligare stärka Ystads näringsliv.
Liberalerna vill utreda möjligheterna att etablera ett Baltic Business Center där
näringsliv, myndigheter och andra verksamheter som arbetar med och för att
utveckla handel och samarbete med östra Europa över Östersjön kan samverka. Vi vill också undersöka marknad och möjligheter att etablera ett logistikcenter med koppling till E65.

Förbättra attityden mot företagen.
Företagen i Sverige möts av en byråkrati som består av tusentals lagar, förordningar, föreskrifter samt blanketter. För att inte tala om de avgifter som är kopplade till bl.a. tillsyn och tillstånd. Särskilt tufft är detta för småföretagen, det är då viktigt att kommunen har ett positivt och rådgivande arbetssätt för att underlätta för företagen och att avgifterna hålls så låga som möjligt.
Ett företag kan inte utvecklas av sig själv. Bakom företagen ligger alltid en människa som har en drivkraft att utveckla sina idéer och förmågor. Detta är en nödvändig insikt om kommunikationen mellan dem och kommunens handläggare ska fungera bra och ge bästa resultat.

Liberalerna vill genomföra en utbildning för att öka kommunens tjänstepersoners
förståelse för hur deras agerande påverkar företagande, företagare och kommunens medborgare i allmänhet. Ett konstruktivt och problemlösande förhållningsätt ska vara utgångspunkten.’

Yrkesutbildning ger jobb och löser kompetensbristen
Företagen ropar efter yrkesutbildad personal. Här finns stora möjligheter för
ungdomar att hitta sitt första jobb direkt efter skolan. Det finns också möjligheter för vuxna som vill byta arbetslöshet mot ett nytt jobb.
Liberalerna vill öka antalet yrkesutbildningar utifrån de kompetensbehov som
företagen har. Detta ger både fler som kan känna glädjen och stoltheten i ett eget
arbete men ger också företagen möjlighet att utvecklas.

Infrastruktur för tillväxt i sydöstra Skåne
En bra utbyggd infrastruktur är en förutsättning för en positiv och hållbar utveckling av Ystads kommun och sydöstra Skåne.

Liberalerna kommer att arbeta för:
Bygg ut E65 till Europavägsstandard: minskar restider, köer och ökar säkerheten för
både pendlare och yrkestransporter. Kollektivtrafiken passar inte alla.

Bygg ut dubbelspår mot Malmö: restiderna behöver sänkas, turtätheten ökas och
pålitligheten bli mycket bättre. Tågen ska gå snabbt, ofta och i rätt tid; på sikt via
Sturup.

Bygg bort trafikinfarkten på Dragongatan: Dragongatan är ett hinder för stadens och hamnens utveckling och en barriär mitt i staden. De åtgärder som nu gjorts löser inte problemen utan radikala lösningar ska till som drastiskt ökar kapaciteten och därmed minimerar köerna och ökar trafiksäkerheten.

Bygg ”broar” västerut mot Malmö och Lund: där finns stora marknader, universitet, forskning, arbetskraft, kultur m m som är viktigt för våra invånare samt för
kommunens och vårt lokala näringslivs utveckling. Tillgången på kompetens, både
som arbetskraft och för utveckling av företag och affärer är livsviktigt. Vi behöver bli mycket bättre på att dra full nytta av möjligheterna genom samarbeten både i
kommunen och näringslivet.

Ystads hamn förtjänar bättre
Idag ses inte Ystads hamn som en hamn av stor betydelse inom Trafikverket. I deras strategi för framtiden nämns bara Malmö och Trelleborgs hamnar. 95 % av det gods som passerar Ystads hamn har sina slutmål västerut och norrut. Liberalerna kommer att lägga stor kraft på att visa att Ystads hamn är av riksintresse och behöver en mycket bättre infrastruktur än i dag.

DE KOMMUNALA BOLAGEN
Ystad kommun driver idag sex bolag med olika verksamhetsinriktningar. Samtliga bolag utom Ystad Teater bedrivs med avkastningskrav vilket gör att dessa bolag normalt sett inte belastar kommunens resultat. Det är dock inte helt riskfritt för kommunen att äga dessa bolag eftersom bolagens lån till stor del har finansierats genom upplåning via kommunen. Detta påverkar den kommunala ekonomin
på två vis: för det första adderas de kommunala bolagens lån till kommunens totala låneskuld, vilket påverkar handlingsutrymmet för andra verksamheter som har lånebehov, och för det andra medför verksamhet i bolagsform en ekonomisk affärsrisk som i värsta fall kan göra anspråk på resurser som är avsedda för skola, vård och omsorg. Liberalerna vill därför att det under nästa mandatperiod görs
en genomlysning av samtliga kommunala bolag där nyttor och risker med ett kommunalt ägande tydligt klargörs. I de fall de inte föreligger tydliga nyttor för kommuns medborgare med kommunalt ägande bör bolagen avyttras för att både minska affärsrisker och möjliggöra amortering av kommunens skulder.