Se alla
Inför Rättviks-modellen ”Tillväxt & tillsyn” i Ystads kommun.

MOTION – Inför Rättviks-modellen ”Tillväxt & tillsyn” i Ystads kommun

Onsdag 13 juni 2018

Inför Rättviks-modellen ”Tillväxt & tillsyn” i Ystads kommun

Ett bra näringslivsklimat med framgångsrika företag, kreativa entreprenörer och positiv attityd till företagande hos våra medborgare, tjänstemän och politiker är en förutsättning för att fler ska få jobb, betala skatt och därmed att Ystads kommun ska kunna ha bästa möjliga välfärd med lägsta möjliga skatter. För Liberalerna är detta en nyckelfråga för Ystads utveckling.

Ystad har ett bra näringslivklimat men det kan bli ännu bättre. Både politiker och tjänstemän, framför allt Marknads- och Näringslivsenheten, har gjort mycket för att nå denna position. Vi kan dock inte slå oss till ro. Konkurrensen hårdnar och västra Skåne tar mycket av uppmärksamheten och lockar företag och företagare. Därför vill vi att ambitionen ska vara att Ystads kommun ska vara den bästa kommunen i Skåne att driva företag i. Då kan vi intressera och locka hit nya företag/företagare och samtidigt får alla befintliga företag i Ystad bättre förutsättningar att utvecklas.

Företagen i Sverige möts av en byråkrati som består av 1 200 lagar, 2 200 förordningar, 8 100 föreskrifter och allmänna råd samt miljontals blanketter. För att inte tala om de avgifter som är kopplade till bl.a. tillsyn och tillstånd. Särskilt tufft är detta för småföretagen. Det är då viktigt att kommunen har ett positivt och rådgivande arbetssätt för att underlätta för företagen.

”Rättviks-modellen” är benämning på ett nytt arbetssätt som Rättviks kommun tagit fram och arbetar efter sedan snart 10 år. Det innebär i korthet att man ersätter förskottsbetalning på kommunens tillsyn med rådgivande dialog och faktura i efterhand. Detta har sedan utveckats till att skapa en modell, ”Tillväxt & Tillsyn”, där hänsyn tas både till småföretagares vardag och till behovet av att kontrollera och säkerställa att verksamheterna drivs och fungerar som de ska. Kommunen har förändrat sitt sätt att ta ut avgifter, kommunicera med småföretagare och prata om hållbarhet. Ett minskat regelkrångel behöver nämligen inte innebära förändringar i lagar och regler. Många gånger är det istället tillämpningen som är problemet. Varje kommun har möjligheten att utveckla sin myndighetsutövning till en nivå som stämmer överens med de lokala politiska ambitionerna kring hållbar tillväxt.

I Ystads kommun hanteras arbetet med miljö-, hälso-, och livsmedelstillsyn av Ystad-Österlensregionens miljöförbund men beslut om taxorna ska enligt lag tas av kommunen.

Liberalerna i Ystad föreslår; att vi undersöker förutsättningarna för att införa ”Rättviksmodellen Tillväxt & Tillsyn” i Ystads kommun.